donderdag 29 november 2007

miss academia

Het Amerikaanse blad The Scientist publiceert jaarlijks een lijst met "best places to work - academia", zeg maar een pop-poll voor de academische wereld. De lijst voor 2007 is net verschenen; wat lezen we zoal: België staat als land op nummer 1 en is dus 2007's best country for academic research! En wat lezen we verder nog: UGent staat op de zesde plaats in de top 10 international academic institutions. En laat UGent nu net mijn nieuwe werkgever zijn. Pretty cool...!

dinsdag 27 november 2007

le compte est bon



Geen idee eigenlijk wanneer en hoe kinderen normaal getallen tot 100 leren, ik vermoed ergens in het begin van de lagere school? Maar die dochter van ons (vierenhalf) wou daar blijkbaar niet op wachten en heeft zo haar eigen systeempje uitgedokterd. De cijfers kende ze al en luidop tellen tot 100 lukt ook al een tijdje, maar uit cijfers getallen puren, dat was -begrijpelijkerwijs- nog een brug te ver. Tot ze haar tekenliniaaltje, dat normaalgezien dient om vormpjes mee te tekenen, van dichterbij bestudeerde en daar de cijfers én getallen tot 15 op herkende. En mama, hebben we dan geen langere lat voor nog meer getallen? Ja, een lat van 30 cm kon ik nog net tevoorschijn toveren. Danku mama. En mama, hebben we nog langere latten? Nee schat. Hoe moet het dan verder mama? Tja, dat wist ik dus niet direct...

Die zoon van ons (tweeënhalf), die het allemaal gezellig had ziten bekijken, had gelukkig een oplossing klaar; tot 100 tellen kan hij nog niet - maar breed glimlachend toverde hij wél de rolmeter boven uit het keukenschuif! Voilà, prompt kon er tot 100 geteld worden mét de getallen erbij. 'k Heb dan maar snel even naar de sint gebeld om te zeggen dat hij z'n "gewoon" speelgoed dat gepland is voor over twee weken terug mocht opbergen ;-)

zondag 25 november 2007

als het kriebelt moet je sporten ?!?

Een vleugje België in het post-dutrouxtijdperk: je lokt een dozijn of wat kleuters weg vanop een speelplein, trakteert ze uitgebreid op snoep in de lokale supermarkt en brengt ze een tijdje later weer terug. De rechter laat je vrij (je hebt nochtans al een strafblad maar ach, een kniesoor die daarom maalt) op voorwaarden: je moet je psychiatrisch laten begeleiden (lijkt me logisch), je mag niet meer in een straal van 250 m rond scholen komen (lijkt me logisch), je moet verplicht twee uur per week sporten (lijkt me: what the f*ck?).

En trouwens, niemand van die ouders die die juffen iets ten laste legt? Een kind dat aan je toezicht is toevertrouwd op een speelplein even uit het oog verliezen, het zou niet mogen maar ik kan er me iets bij voorstellen. Maar er dertien tegelijk voor een lange tijd ongemerkt kwijtgeraken? Dat geeft te denken, vind ik zo.

donderdag 22 november 2007

days of yore

Gisteren werd ik even terug in de tijd gekatapulteerd: ik moest ten gevolge van mijn nakende wissel van werkgever een medisch onderzoek ondergaan. Het was net of ik terug tien jaar oud was en ik in mijn onderbroekje van Petit Bateau in een koude wachtzaal op het PMS (want zo heette het CLB nog in die dagen van weleer) zat. Dezelfde sfeer zat er gisteren in: een troosteloze verdieping in een oud hospitaalgebouw, een verpleegster even kil en afstandelijk als toen, een dokter even wereldvreemd. De testen zelf ook even archaïsch: ik ben getest op TBC zodat ik op mijn nieuwe werk geen "besmettelijke plaag" (sic) zou kunnen binnenbrengen. Maar bon, ik heb het label: "geschikt voor de dienst" verdiend...!

maandag 19 november 2007

bring on 2008!

Nog 43 dagen scheiden ons van 2008. Om van deze meest sexy man van het jaar verlost te worden, kunnen ze niet snel genoeg voorbijgaan! Zou er dan echt er geen enkele vrouw of gay op de redactie van People magazine werken...?